Wino owocowe wymaga czasu i warunków do jego przechowywania. Pierwszą kwestią jest czas. Proces wytwarzania się wina trwa dosyć długo – od kilku miesięcy do kilku lat. Dlatego jest to hobby dla osób cierpliwych.  

Drugą ważną kwestią jest miejsce. Czy mamy w domu wystarczająco miejsca na przechowywania butelek czy masywnych butli? Może mamy piwniczkę albo przestronną kuchnię – jeśli tak, możemy się wziąć do roboty.

Jak zrobić wino owocowe? Przygotowanie wina nie jest trudne pod warunkiem ścisłego przestrzegania zasad jego wytwarzania. Zanim weźmiemy się do przygotowywania jakiegokolwiek trunku, należy zastanowić się z jakich owoców ma być to wino oraz ile procent alkoholu ma zawierać. Od naszej decyzji uzależniony jest wynik fermentacji – od wina lekkiego o niskiej zawartości alkoholu, po wina mocne ciężkie o bogatym bukiecie i smaku. 

Zaczynając od samych postaw – aby wino powstało potrzebujemy czterech składników: 

  • owoców
  • wody
  • cukru
  • drożdży

Wino powstaje poprzez fermentację powyższych składników – proces ten zachodzi beztlenowo. Polega na tym, że drożdże pochłaniają cukier wskutek czego wytwarzają alkohol i dwutlenek węgla. Ponieważ fermentacja to proces beztlenowy musimy zadbać, żeby składniki zostały umieszczone w naczyniu posiadającym szczelną pokrywkę lub korek. Nie możemy zapomnieć o tym, że podczas fermentacji wytwarzany jest dwutlenek węgla, więc jeżeli będziemy trzymać trunek w szczelnej butelce, albo pęknie albo się otworzy. Dlatego w korku czy pokrywce powinien być otwór, w którym powinna znajdować się specjalna kręta rurka z wodą w środku. Woda jest potrzeba, aby gaz mógł się wydostawać na zewnątrz, ale żeby powietrze nie dostawało się do środka. 

Musimy pamiętać, że stężenie alkoholu w naczyniu z trunkiem wzrasta aż do czasu, gdy: 

  • sami nie postanowimy przerwać tego procesu,
  • gdy w winie skończy się odpowiednia ilość cukru dla drożdży,
  • stężenie alkoholu będzie już zbyt wysokie, a drożdże zginą.
Przeczytaj również:  Najpopularniejsze trasy rowerowe Kampinosu

Wino z dzikiej róży 

Cały proces wytwarzania wina będzie szczegółowo opisany na przykładzie przygotowania wina z dzikiej róży [https://naszewino.pl/wino-z-dzikiej-rozy]. Jest to bardzo smaczne i zdrowe wino (zawiera dużą ilość witaminy C, która znacznie wzmacnia odporność).  

Pierwsze, co musimy zrobić to przygotować balon fermentacyjny (może też być wiadro fermentacyjne), powinien on mieć pojemność 15 litrów.

Wino z dzikiej róży wykonujemy z następujących składników:

  • 2 kilogramy dzikiej róży,
  • 10 litrów przegotowanej, lecz już schłodzonej wody,
  • 2 kilogramy cukru,
  • Drożdże.

Jeżeli masz już przygotowane wszystkie składniki, rób po kolei czynności opisane poniżej. 

  • nalej go garnka 3 litry wody i wsyp cały cukier. Mieszaj, dopóki cały się nie rozpuści, a później wlej go do balonu fermentacyjnego.
  • następnie wsadź owoce dzikiej róży do balonu i uzupełnij całość wodą.
  • balon należy zakorkować, odpowiednim korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 6 tygodni.
  • gdy minie już 6tygodni musimy odlać nasze młode wino znad osadu powstałego na dnie balonu. Wystarczy wziąć ściekę materiałową i powoli przesączyć przez nią całość – osad zostanie na ścierce. Nie możemy zapominać, że chociaż dodaliśmy już cukier wino nadal może być mało słodkie. Dlatego powinniśmy spróbować go podczas przelewania i samodzielnie ocenić czy taka ilość cukru wystarczy. Jeżeli uważamy, że jest go za mało należy je dosłodzić.
  • gdy wykonane zostały wszystkie te czynności wszystko wlej do balonu i pozostaw do dalszej fermentacji na ok. 2 tygodnie.
  • najlepiej jest, gdy wino butelce leży bardzo długo, smak wtedy powinien być bardziej wyrazisty, a osad – jeżeli jakikolwiek został – opadnie na dno butelki. Dlatego pamiętajmy, aby przechowywać je w pozycji pionowej!

Wino z dzikiej róży jest przejrzyste, koloru różowego – jasne jeśli zrobimy je ze świeżych owoców, ciemniejsze – jeśli użyjemy owoców suszonych.

Przeczytaj również:  Zagospodarowanie zielenią przestrzeni w osiedlach deweloperskich

Wino z dzikiej róży powinno spędzić co najmniej kilka miesięcy przed konsumpcją – jeśli poczekamy ponad rok jest wtedy zdecydowanie lepsze i bardziej wyraziste w smaku.

Daj komentarz

Wszelkie prawa zastrzeżone przez przyrodniczeazyle.pl | e-mail: [email protected]